Kan en sadelplatta hjälpa till med ryggproblem (ryttare)? En erfarenhetsrapport.

Jag är en 50 år gammal dressyrrytare som lider av ryggradegeneration, skoliose och måttlig artros. Jag har haft detta ryggproblem under lång tid och när min första dressyrhäst gick i pension beslutade jag att gå med en andalusisk häst eftersom denna ras är känd för sina mjuka gångarter. Trots mina ansträngningar för att hantera min smärta blev det så dåligt i höst att jag fruktade att jag skulle behöva ge upp ridan. Men innan jag tog detta drastiska steg ville jag leta efter en sadelplatta som kan hjälpa till att minimera effekten av ridning.

Som en ryttare kommer min hästs välbefinnande först. I slutet av den senaste turneringssäsongen fick min häst en omfattande massage och ett besök från kiropraktorn. Båda terapeuterna bekräftade att min häst inte visar några problem i ryggen. Med detta certifikat kunde jag helt fokusera på sökningen efter en sadelplatta.

Eftersom min sadel är anpassad till min häst, utesluts alla tjockare kuddar (som fårskinn, minneskum, gel etc.) automatiskt från sökningen. Den första sadelpuden som jag provade var Toklat Matrix Impact Pro Pad. Jag köpte denna dyna för min tidigare häst för några år sedan eftersom den hade ryggproblem. Då gick det väldigt bra under matrisdynan och jag trodde att det kunde fungera för mig nu. Jag testade Matrix Pad över flera dagar:

Den första dagen hade jag underlägget under sadeln hela tiden och åkte på en normal träning med promenader, trav och galopp. Jag märkte ingen förbättring i ryggen eller i min hästs rörelse.

På den andra dagen använder jag matrisdynan i den första delen av träningen och red den andra delen utan. Jag gjorde det också den tredje dagen, men i omvänd ordning. Tyvärr kunde jag inte känna någon förändring med Matrix Pad. Jag ringde till tillverkaren och frågade om Extreme-Pro Impact Pad kanske skulle vara bättre för mig. Kundtjänsten informerade mig om att dynan endast var utformad för att skydda hästen och inte för ryttaren. Här måste jag hålla med tillverkaren.

Därefter testades Thinline Ultra Basic Pad med samma procedur som Matrix Pad. Jag och min häst gillade den här dynan och jag kunde känna skillnad i påverkan. Att särskilt sitta var mindre skakande. Det kan bero på att det inte fanns något behov att spänna ryggen för att skydda den. Därför kunde jag anpassa mig till min hästs rörelser, vilket också förbättrade kontakten med min häst. Jag märkte också att min häst visade något bättre förlängningar. Nu är naturligtvis inte vadderingen ett mirakelläkemedel och min häst visade plötsligt inga förlängningar som fick publiken att brast i tårar av glädje, men det gav en förbättring. Jag hade lånat dynan från vår stabila chef och ville inte returnera den. Jag var faktiskt redo att avsluta min sökning, men det var fortfarande en liten del av mig som ännu inte var 100% nöjd med det skydd som dynan erbjöd för ryggen.

Jag bestämde mig för att göra en sista sökning efter den perfekta sadelpuden och kom över en artikel som täckte fördelarna med D3O®-material. Detta förde mig sedan till Invictus sadelplatta. D3O® används som skyddsmaterial i olika områden, som mountainbike, motorcykelskyddskläder, vintersport, amerikansk fotboll, ishockey, skydd för mobiltelefoner och bärbara datorer och militär- och polisskydd. (All information om D3O® är på

webbplatsen) Sammanfattningsvis är D3O® en patenterad polymer vars molekyler flyter fritt men sammandras när de påverkas. På detta sätt kan effekter spridas över ett stort område, även om dynan bara är 1,5 cm tjock. Det som gjorde mig nyfiken var uttalandet om att kraften som överförs till kroppen minskas avsevärt.

Först vill jag säga att Invictus kundtjänst har varit enastående! Jag erbjöds en testperiod på två veckor för att se till att dynan var rätt för mig. Det här är något jag skulle vilja se i alla terapeutiska sadelkuddar. Kudden levererades i en fin förvaringsväska. Kudden var annorlunda än jag förväntade mig. Den övre var mjuk - tillverkaren kallar det "faux suede", men det är inte samma typ av faux mocka som du känner från andra artiklar. Materialet på dynans undersida är halkfri. Jag förväntade mig att kudden skulle känna sig som en gelkudde, men det är inte så. Min bästa beskrivning skulle vara att det är en lite mer smidig version av Thinline Pad - men ändå stabil (inte styv). Sammantaget var det helt annorlunda från Toklat och Thinline Pads.

Det fanns också ett intressant faktum för mitt test, och det var väldigt kallt väder. Jag bor i norra Ontario (Kanada) och vintern kom med Invictus Pad. Det var inte den absoluta kylan på den djupa kanadensiska vintern, men temperaturen var i genomsnitt en färsk -7 och -14 grader Celsius. I min forskning stötte jag bara på en kritik av kudden, nämligen att det hårdnar under kallt väder. Jag var nyfiken på hur hårt det skulle bli och jag lämnade det utanför på -12 grader och såg till att det inte var i solen. Jag kontrollerade var 5: e minut: efter de första 5 minuterna var det bara en mycket liten förändring, efter 10 minuter var den styv, men du kunde fortfarande böja den. Efter 20 minuter kändes det som hård plasticin, du kunde böja den, men behövde lite mer styrka. Det tog 50 minuter tills det var helt svårt att det inte längre kunde böjas.

På webbplatsen sades att dynan återgår till sitt naturliga tillstånd på grund av hästens kroppsvärme. Jag ville inte ta risken att dynan inte skulle bli mjuk igen och bestämde mig för att lägga dynan under min vinterrock och gå en promenad med mina hundar. Jag satte ett larm på min klocka i 5 minuter och när jag kontrollerade dynan under min vinterrock kändes det mjukare. Efter 15 minuter var det lika mjukt som det var hemma. Detta säger till mig att min hästs kroppsvärm ändrar dynan från ett extremt styvt tillstånd till ett mjukt, smidigt på cirka 15 minuter.

En oro med Invictus Pad var att den skulle vara för tjock för min anpassade sadel. Jag pratade med min sadelare som sa till mig att det inte borde vara ett problem eftersom dynan bara är 1,5 cm tjock. När jag sadlade upp såg jag att det inte ändrade sadelns passform och min häst visade inga tecken på att sadeln skulle pressa med dynan.

Jag måste erkänna att jag var mycket skeptisk till Invictus Pad. Jag gillade Thinline Pad och trodde inte att Invictus Pad skulle överträffa den. Med Thinline Pad märkte jag ett slagabsorberande, men det var subtilt. Jag blev genast nöjd med Invictus Pad. Jag kände en tydlig skillnad, men jag kunde inte omedelbart se orsaken till det. Tills jag tog dynen halvvägs genom resan. Jag blev mycket förvånad över att känna hur "hög" min häst kände - dvs jag kunde känna varje liten skakande rörelse. Med Invictus Pad kunde jag slappna av ryggen och anpassa mig fritt till hästens rörelse. Jag kunde också sitta djupare i sadeln, vilket gjorde sittande ännu lättare. (Obs! Eftersom dynan skyddar hästens rygg från påverkan av ett inelastiskt säte, kan musklerna slappna av och hästens rygg kan arbeta i en elastisk, positiv spänning. Det här är mycket bekvämare och lättare att sitta.) I slutet av träningen hade jag inte starka muskelkramper i ryggen som vanligt.

Jag måste också nämna att dynan inte gled under turen.

Min sökning efter en sadelplatta är över, med Invictus Pad som den tydliga vinnaren. Om denna dyna kan skydda min rygg så här tror jag att min häst också kommer att känna samma fördelar. Invictus Pad hjälper mig att rida längre en stund. Jag hoppas att det kan göra samma sak för dig.

***